לקרב במקום להרחיק         

*שם
*טלפון
דוא"ל

להיות הורה משמעותי עבור ילדי

כשילדכם הגיח לעולם איזה אושר גדול הציף אתכם, נכון? תחושת גאווה ושייכות, כמו גם תחושת אחריות עצומה כי עכשיו אתם לא לבד. מנגד, מי מכם לא חש לפעמים את תחושת הבלבול וחוסר הוודאות לגבי חינוך ילדיו? ככל שהזמן חולף והתינוק מתבגר גם השאלות מתעצמות, כי כולנו כהורים רוצים להיות בטוחים שילדנו יצליח בחיים.

השפעה גדולה יש להורים על ילדיהם, גם בילדותם וגם בבגרותם. הוריו הם התא הקבוצתי הראשוני שלו ושם הוא לומד את כל האינטראקציות החברתיות להם הוא יהיה זקוק בחייו. מהוריו הוא ילמד כיצד להסתדר עם העולם סביבו, הם אלה המשמשים לו מודל חיקוי מרגע לידתו ועד בגרותו, הם שמלמדים אותו כיצד להתמודד עם קשיים, קבלת החלטות, ניהול תקשורת ועוד.

כהורים, לא תמיד אנחנו מודעים לכך שהילדות וההתבגרות האישית שלנו, יש לה השפעה גדולה כל כך על אופן ההתנהגות וקבלת ההחלטות שלנו כהורים. למשל, כשילדנו נתקל בקושי חלקנו ממהרים להזדהות עם הקושי שלו, ומיד אנו מגוננים ואומרים "גם אני הייתי כזה" באמירה הזאת אנו בוחרים לחנך לוויתור במקום להתמודדות, התוצאה עשויה להיות ילד מפונק שרגיל לקבל הכול ללא מאמץ.

לעומתם ישנם הורים שמקדימים "מכה לתרופה" הם בוחרים להיות מאוד נוקשים כ"תוכנית מניעה" הם אלה שמחליטים באופן בלעדי בכל תחום, לא משתפים ולא מאפשרים לילד לטעות וללמוד בעצמו. במצב הזה הילד יחוש תסכול רב, שעשוי לבוא לידי ביטוי בהתנגדויות, וויכוחים ולגרום להגברת המתחים בבית.

לא תמיד קלה הדרך בחינוך, מכיוון שהיא בלתי צפויה ולעיתים מאתגרת. ייעוץ אישי בתחום ההורות ו/או השתתפות בסדנת הורים מאפשרת לנו ללמוד על עצמנו דרך התבוננות וחקירה של עצמנו וגם דרך הקשבה והתבוננות באחרים. הורים רבים חשים הקלה גדולה כשהם נוכחים לדעת שיש עוד הורים רבים כמותם המתמודדים עם אותן שאלות ואתגרים. אך לא זאת המטרה היחידה של סדנת הורים, המטרה המרכזית היא ללמוד כיצד להיות הורים משמעותיים, הורים מנהיגים לילדינו. עליכם להיות מכוונים לעקרונות וערכים שאתם בוחרים, המשמעות של בחירה זו, היא לקיחת אחריות על מעשיכם כהורים שאותם תקבעו בעצמכם.

ה"טיפים" הבאים יכולים לעזור לכם ליצור תקשורת חיובית ומערכת יחסים טובה עם ילדיכם:
התמידו לתת "אהבה שאינה תלויה בדבר" – תמיכה רגשית היא הבסיס האיתן של הילד. גלו הרבה אותות של חיבה, נדיבות, יושר וקיום הבטחות. הגדילו את המאזן החיובי שלכם אצל ילדיכם, צרו בסיס של אמון ושיתוף. הבהירו את ציפיותיכם באופן ברור.

קבעו לעצמכם את סדרי העדיפויות – מה הדבר החשוב במערכת היחסים שלכם עם ילדיכם. שאלו את עצמכם, מהו הדבר החשוב ביותר בתפקידכם כהורים לילדיכם? על מה תנהלו "מלחמה" ועל מה "הקרבה"? חישבו במונחים של רווח לשני הצדדים, אל תתרכזו רק במה שאתם רוצים שיעשה, אל תפלטו כל היום רק פקודות, חישבו עד כמה קשה לו, הפכו לשותפים למשא ומתן תוך כבוד הדדי. כאשר אתם ניצבים בפני בעיה נסו לדמות לעצמכם כיצד אתם רוצים שתיפתר, כאשר המטרה ברורה היא עוזרת להתמקד בדברים החשובים יותר, ובדרך שעלינו לבחור כדי להשיג את השינוי הרצוי לנו.

"סוף מעשה במחשבה תחילה" - השתדלו תמיד ליזום ופחות להגיב, לעיתים יש נטייה להגיב למעשה ילדינו מתוך דחף, מבלי להתחשב בהשלכות. כאשר אנו רק מגיבים, הקשר נשלט על ידי הילד, ככל שיש יותר אירועים שליליים כך גם יחסי הגומלין ביניכם נגררת למערכת יחסים לקויה, מייאשת ומתוחה. לכן, עליכם לקחת את היוזמה לשנות את מה שלא לרוחכם, לשלוט בדחפים שלכם, לבחור את הדרך להשגת הערכים שלכם. המחשבה תבוא לידי ביטוי בתגובות ובאופן שבו אתם תתנהגו כלפי ילדיכם.

אל תשכחו את קיומכם - הורים דאגו גם לעצמכם אתם המשאב היקר והחשוב ביותר, עליכם לדאוג גם לעצמכם על מנת להמשיך ולהיות יעילים לאורך זמן. לשם כך פרגנו לעצמכם הקדישו זמן לדברים שגורמים לכם הנאה, התחדשו מבחינה פיזית, חברתית, רגשית ורוחנית.